Näringslära

Undulaten, precis som alla levande varelser, behöver rätt sammansättning av näringsämnen. En kost som enbart består av frö och vatten kan orsaka bristsjukdomar. Undulaten behöver protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler för att fungera och må bra. När du sätter samman fodret ska du alltid ta hänsyn till fåglarnas ålder, aktivitetsnivå, ute/innefåglar, årstid, ruggning och om de ska häcka.

Protein brukar kallas kroppens byggstenar. Det utgör en viktig beståndsdel i uppbyggnad av kroppens alla celler; muskler, fjäderdräkt, inre organ, hud, näbb, klor, hormoner och ägg. De har också en viktig roll i immunförsvaret. Proteinerna är uppbyggda av aminosyror. Cystein och metionin är två essentiella aminosyror som är viktiga för bildandet av fjädrar. Vegetabiliska proteiner har ett lägre innehåll av essentiella aminosyror än animaliska proteiner. Proteiner innehåller mycket kväve som bildar restämnet urea i levern. Urea förs ut ur kroppen med urinen. Det kan påverka njurar och lever om man överdoserar proteinet. Stor mängd protein ökar fåglarnas häcklust. Brist på protein kan in sin tur leda till att muskler bryts ner, vilket ger svårigheter att flyga. Det orsakar också trötthet, blodbrist och ett försämrat immunförsvar. Det kan också minska häcklusten och tillväxten hos ungar. Fåglar som verkar rugga hela tiden kan lida brist på essentiella aminosyror. E-vitamin har också en viktig roll vid ruggning. Proteiner ger en signaler om mättnadskänsla. En proteinfattig kost kan göra att fåglarna äter för mycket kolhydrater och blir överviktiga.

.

Kolhydrater är en viktig energikälla och finns nästan enbart i växtriket. Kolhydraterna är kroppens bränsle. Det behövs för ämnesomsättningen, hjärnans aktivitet och cellbyggnad. Kolhydrater finns i riklig mängd i fröer.

Fett lagras i fettvävnaden som energireserv. Fettvävnaden är värmeisolerande och skyddar de inre organen. Det är därför vi matar vildfåglar med feta fröer på vintern. Fett ger också fågeln energi. Fetterna är viktiga för att fågeln ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Fettsyror brukar inte vara ett bristproblem utan snarare något fåglarna tenderar att få för mycket av. För högt fettinnehåll kan orsaka fetma hos fåglarna. Fetma kan leda till många olika sjukdomar. Fett förser kroppen med de essentiella fettsyrorna omega 3 och omega 6. Transfetter och härdade fetter tillhör inte en fågels kost utan kan vara skadligt för hälsan.

Vitaminer behövs i små mängder men är livsviktiga. De delas upp i vattenlösliga och fettlösliga. De fettlösliga nämndes ovan och de vattenlösliga är B6, B12, C, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin. A-vitaminbrist är vanligt hos undulater. Men det är också lätt att öka i kosten genom att ge mycket morötter. Betakarotenet i morötterna omvandlas till A-vitamin. Precis som hos oss människor behöver undulaterna D-vitamin. Det bildas D-vitamin i huden när solen lyser. Det behövs ungefär 30 minuter direkt solljus per dag för att producera dagsbehovet av vitamin D3. Endast en väldigt liten del av UVB-strålarna i solljuset går igenom fönsterglas. Därför behöver fåglar som inte får vara utomhus en UVB-lampa en stund varje dag. Tänk på att lamporna har en livslängd på ca 6 månader, sen är UVB-ljuset slut. De måste alltså bytas 2 ggr per år. Lampan funkar även efter 6 månader men lyser då inte med det viktiga UVB-ljuset. Vitamin D3 är oerhört viktigt för att kunna ta upp kalcium. Eftersom D-vitamin är fettlösligt finns en risk att överdosera Vitamin D3 så läs noga på varje produkt och följ doseringsanvisningar. Vitamin D3 skiljer sig ifrån andra vitaminer eftersom det omvandlas till ett steroidhormon, ett hormon som driver mycket av immunsystemet. Då förstår man att undulater som aldrig får direkt solljus eller UVB-lampa löper stor risk att bli sjuka. Tilllskottsprodukter är bra men kan aldrig helt ersätta solljuset. Vitamin D3 som produceras naturligt av solljus kan aldrig överdoseras.

.

Mineraler är viktiga ämnen. Undulater är känsliga för jodbrist. Frön är jodfattiga och därför ger vi våra fåglar jodsten. Jodbrist kan orsaka struma. På undulater sitter sköldkörteln inne i bröstkorgen. Om den blir förstorad som den blir vid struma, kan den börja trycka på inre organ. Det kan märkas genom att undulaten andas med ett pipande ljud eller att rösten förändras. Den kan också trycka på krävan vilket kan orsaka problem med tömningen av krävinnehållet och det innebär ofta kräkningar och avmagring som följd.

.

Ett annat mineral som är viktigt för undulaten är kalcium. Brist på kalcium kan orsaka dålig koordination och i allvarliga fall anfall. Beteendestörningar, irritation och aggression kan också bero på kalciumbrist. En häckande hona har stort behov av extra kalcium. Värpnöd och deformerade eller ojämna äggskal kan orsakas av för lite kalcium. Engelska sjukan, dålig tillväxt, böjda ben, missformade fötter, plötslig död hos ungar är andra exempel på vad kalciumbrist kan ställa till med. För att kalcium ska kunna tas upp krävs vitamin D3. Därför är många kalcium-preparat kombinerade med just D3

.


Artikel skriven av Karin Markström