Fröblandningen

Endast frön av god kvalitet bör användas. Det är enbart frön med bra grobarhet som har ett bra näringsvärde. Frön som inte kan gro är "döda" och av ringa värde som foder. Kvaliteten på fröet kan alltså enklast kontrolleras genom att testa dess förmåga att gro.

Fröet som används får inte vara mögligt, fuktigt, smutsigt (damm) eller angripet av kvalster. 
Det mjuka fodret och det groddade fröet får inte vara härsket eller surt.

Ju fler frösorter desto bättre. I det vilda äter de hundratals olika fröer och de flesta fröblandningar innehåller under tio olika sorter. Vanliga frösorter som ingår i undulatblandningar är kanariefrö, olika sorters hirs (gul, vit, röd, plata, japan, senegal...), svartfrö/nigerfrö, safflor, solrosfrö, havrekärna (skalad havre) och hampfrö. Kanariefröhalten bör vara ca 40-50% i en bra fröblandning. Näringsvärdet kan variera i ett och samma fröslag. Det påverkas nämligen av förhållandena där det växer, regnmängd, jord kvalitet osv. Därför kan det vara en god idé att blanda frö säckar från olika leverantörer.

Fröer att grodda kan man också köpa från tex hälsokostbutiker och rawfoodbutiker. De brukar ha en stor mängd fröer, linser och bönor som är perfekta att grodda. De har också smidig utrustning för groddning att köpa. När man groddar fröerna ökar mängden vitaminer, mineraler och enzymer och gör därför fröna väldigt mycket nyttigare. Näringsämnena blir också lättare för kroppen att ta upp än om de äts råa. Frön som ännu inte börjat gro gör allt för att bevara och skydda sina livsviktiga näringsämnen, vilket gör det väldigt svårt att absorbera dess nyttigheter, men så fort fröet kommer i kontakt med vatten och börjar gro sker den magiska förändringen! Sovande enzymer vaknar till liv, mineraler och proteiner blir lättare för kroppen att ta upp och vitaminmängden ökar markant!

Kanariefrö är ett avlångt frö som påminner lite om havre men är betydligt mindre. Kanariefrö är ett slags frö och ska inte förväxlas med kanarieblandning, som är en fröblandning beräknat för kanariefåglar. Kanariefrö importeras huvudsakligen från Kanada nuförtiden. Kanariefrö har en låg andel skal på endast 10%. Det innebär att man får mycket mat för pengarna när man köper kanariefrö och inte mycket går till spillo. Kanariefrö har ett proteininnehåll på ca 14-16%. Det är högre än olika hirssorter. Men det är inte bra att enbart utfodra med kanariefrö eftersom sammansättningen av aminosyror är ensidig. Metionin och cystein finns endast i mycket små mängder. Underskott på metionin resulterar som tidigare nämnde si dålig fjäderkvalitet. I gengäld är innehållet av aminosyran tryptofan högt i kanariefrö, nästan dubbelt så högt som i hirs. Tryptofan är nödvändigt för kroppens produktion av serotonin. Serotoninbrist kan orsaka depression. Melatonin skapas av tryptofan och utan melatonin inget melanin. Melanin är fjädrarnas färgämne. Brist kan också orsaka sömnproblem och förkortat livslängd. 

Hirs finns av många olika slag. Sorten Panicum finns tex i vit, gul och röd variant. Senegalhirs är den sorten som används till hirskolvar. Det finns röd och gul senegalhirs. Japanhirs är en annan vanligt förekommande hirssort i fröblandningar.

Vit hirs är en av de bästa hirssorterna. Det är runda frön och lite större än många andra hirssorter. Proteinprocenten är i regel över 12% och skalandelen är 10,5%. Dessvärre är vit hirs en av de dyraste hirssorterna. Därför ersätts den tyvärr ofta av gul eller röd hirs i fröblandningarna.

Röd hirs är en av de billigaste hirssorterna. Proteininnehållet är endast 9%. Röd hirs finns ofta i de billigare fröblandningarna. Det är ett frö som kan duga till under viloperioden men inte under häcksäsongen. Fröna är hårda i skalet och inte lika populära hos undulaterna. Gul hirs ligger mellan vit och röd hirs i näringsvärde. Proteinprocenten är runt 10 och en fettprocent på ca 4.

Senegalhirs är ett litet äggformat frö. Proteininnehållet är mellan 11-13%. Det är senegalhirs som vi ger i form av hirskolvar. Gul eller röd till färgen. Gul senegalhirs importeras ofta från Kina och röd från Frankrike.

Nigerhirs är ett litet avlångt svart frö. Det är ett fett frö (35-45%). Proteininnehållet är 17-18%. Eftersom förhållandet mellan kolhydrat och fett är ojämnt bör andelen i en fröblandning vara lågt. Det höga fettinnehållet innebär också en större risk att fröet härsknar. Under häcksäsongen kan det vara berättigat att servera föräldrar och växande ungar nigerfrö. Men utanför häcksäsongen brukar undulaterna ofta själva välja bort detta frö.

Japanhirs är ett litet kantigt frö som liknar bovete till formen men är mycket mindre. Fettinnehållet är 5% och proteinet 12%. Däremot ligger skalprocenten på 50%. Man får alltså ut 50% mat från detta frö. Resten hamnar i papperskorgen. Med tanke på det ganska höga fettinnehållet bör fröblandningen inte innehålla så stor andel japanhirs. Men japanhirsen är utmärkt för variationens skull. Det har en annan sammansättning av aminosyror och vitaminer än andra hirssorter. Japanhirs är också bra om undulaten är lite lös i magen.

Havre är ofta det största fröet i undulatblandningen, om det inte finns solrosfrö i blandningen. I undulatblandningen finns havre i skalad form. Fröet är avlångt och har en skåra utmed hel långsidan. Havre är rikt på tiamin (B1-vitamin), E-vitamin och K-vitamin. Havren är även rik på mineraler såsom järn, kalcium, magnesium, fosfor, zink, koppar och kisel. Men framför allt är havre rikt på lysin, en av de viktigaste aminosyrorna som andra frösorter är fattiga på. Lysin ingår i uppbyggnaden av fjädrar. Brist på lysin kan orsaka dålig fjäderkvalitet och dåligt färgade fjädrar. Det är också ganska rikt på tyrosin som också påverkar färgerna i fjädrarna. Havre är ganska fett och ges därför med måtta till stillasittande undulater.

Linfrö, hampfrö, safflor och solrosfrö är andra fröer som kan finnas i undulat blandningar. De brukar endast finnas i några få procent i blandningen eftersom det är mycket feta fröer.

Undulat blandningar på svenska marknaden 


När man letar efter en bra fröblandning vill man jämföra procenten av olika fröer i blandningarna. Ofta står det dock inte andel av varje frö, men ordningen man nämner de olika fröslagen i avslöjar ändå en del. Det fröslag som har störst andel nämns oftast först i listan.

Edoff original
Kanariefrö
Senegalhirs
Japanhirs
Vit hirs
Röd hirs
Nigerfrö
Havrekärna
Gul hirs
Solrosfrö

En blandning med 9 olika sorters fröer. Bra att kanariefrö är mest. Procentsatsen är svår att hitta. Den enda av de jämförda fröblandningarna som innehåller solrosfrö.

Versele laga Prestige premium
40 % Kanariefrö
19% Gul hirs
13 % Vit hirs
7 % Japanhirs
4 % Gul hirs
4 % Skalad havre
2% Röd hirs
1 % Linfrö
8 % VAM pellets
2 % Snäckskal

Den enda av de jämförda blandningarna som innehåller pellets och snäckskal. Pelletsen gör att blandningen inte är lämplig för groddning. Saknas i innehållslistan gör senegalhirs. Blandningen har en något syrlig lukt.

Versele laga Prestige budgies
38 % vit hirs
30 % gul hirs
12 % röd hirs
10,5 % skalad havre
4 % kanariefrö
3 % linfrö
2 % safflor
0,5 % nigerfrö

En blandning som är alldeles för fattig på kanariefrö. Till största delen bestående av hirs.

King budgiemix Hobby first
50 % Kanariefrön
20 % Gul hirs
20 % Vit hirs
5 % Röd hirs
2% Japanhirs
2 % Skalad havre
1 % Hampfrö

Mycket bra andel kanariefrö. Hög andel vit hirs vilket är den lite dyrare hirssorten. Saknas gör senegalhirs. Komplettera med hirskolvar så får de senegalhirs där.

Fågelbodens favoritmix
50 % kanariefrö
Vit hirs
Senegal hirs
Gul hirs
Röd hirs
Havrekärna
Linfrö
1 % Hampfrö

Bra sammansättning med hög andel kanariefrö. Saknar japanhirs för variationen av aminosyror.

Deli Nature standard
Gul hirs
Vit hirs
Skalad havre
Kanariefrö
Röd hirs

Alldeles för dåligt sammansatt fröblandning. Den blandning som har minst antal frösorter. För låg andel kanariefrö. Saknar japanhirs och senegalhirs.

Deli Nature undulatblandning super
43 % Gul hirs
32 % kanariefrö
8 % vit hirs
5 % skalad havre
3% gul senegalhirs
3 % röd hirs
2 % hampa
1 % nigerfrö

En något bättre komponerad blandning från Deli Nature. Dock fortfarande lite för låg andel kanariefrö. Saknas gör japanhirs.

Bello Undulatblandning Skåne
Kanariefrö
Gul hirs
Vit hirs
Röd hirs
Rybs

Plus att kanariefrön ser ut att vara hög andel. Minus är att det endast är fem sorters fröer. Här saknas japanhirs och senegalhirs likväl som havre.

Bello undulatblandning
Kanariefrö
Gul hirs
Vit hirs
Senegal hirs
Röd hirs
Havrekärna

Svårt att hitta exakt innehåll men positivt är att kanariefrö är mest. Något bättre än Skåneblandningen från samma företag då denna innehåller senegalhirs och havre vilket Skåne saknar.

Som du ser är det väldigt stor skillnad på olika fröblandningar. Förhoppningsvis har du fått lite hjälp att välja en bra fröblandning för just dina undulater utifrån deras behov. Det finns förstås fler blandningar. Detta var endast ett urval för att synliggöra skillnader. Om du har en annan fröblandning kanske du nu kan jämföra den och se om det är den bästa för dig och dina fåglar. Då innehållet är väldigt varierat kan man inte jämföra kilopriset på blandningarna. Några av de nämnda blandningarna ska vara mycket billigare/dyrare pga deras innehåll. Vissa fröslag är billiga och andra är dyra. Det är därför av vikt att inte jämföra äpplen och päron utan att se till varje blandnings innehållsförteckning.

Ett alternativ om man inte tycker att man hittar den perfekta blandningen är att köpa de olika fröerna man vill ha för sig och komponera sin egna blandning. Eller så kan man köpa en blandning som man tycker har det mesta och sedan tillsätta det fröslag man tycker saknas.

Grönsaker

Morot – troligtvis den mest använda grönsaken i undulatkosten.

Detta beror säkert på att det är en populär grönsak hos undulaterna själva men också för att moroten innehåller karoten.
Karoten omvandlas i kroppen till A-vitamin. A-vitamin spelar en stor roll i immunförsvaret och för friska slemhinnor. Undulater som endast får en ensidig kost bestående av frö kan lida brist på A-vitamin.
De kan då få problem med bland annat luftvägssjukdomar.
A-vitamin är ett fettlösligt vitamin och som med alla fettlösliga vitaminer så finns det en risk att de överdoseras. Därför är morot så bra eftersom det innehåller förstadiet till A-vitamin, karotenet.
Morot kan därför ges utan risk för överdosering av A-vitamin. Andra fördelar med morot är att det är en billig grönsak som håller sig fräsch länge. Man kan servera även morotsblasten.
Moroten kan serveras hel, i stavar eller riven. Blanda den gärna riven med andra grönsaker, groddar och äggfoder vid häckning.

Broccoli – precis som moroten så innehåller broccoli a-vitamin. Broccoli innehåller även andra vitaminer däribland B-vitaminer, C- och K-vitaminer. Dessutom har broccoli ett stort innehåll av kalcium, mangan och kalium. Broccoli är känt för sina cancerförebyggande egenskaper, även hos undulater. Många uppfödare mixar broccoli och blandar i chop eller uppmatningsfodret.

Majs - konserverad eller fryst, innehåller förutom mycket fibrer även aminosyror antioxidanter och vitaminer särskilt Folat B9. Rikt på kolhydrat. Majs är naturligt sött och kan i mindre mängd användas för att höja smakligheten på äggfoderblandningen.

Gröna ärtor - frysta.
Liksom majs innehåller ärter en hel del kolhydrater och en del vitaminer, särskilt vitamin K.

Vilda blad och örter- Som omväxling och förströelse finns vilt en mängd olika saker att plocka. Maskrosblad, kirskål och olika gräsax är tidvis lätt att hitta. Våtarv och groblad uppskattas väldigt mycket. Särskilt förställningarna från groblad sägs innehålla mycket nyttigheter och tillskrivs läkande egenskaper för diverse åkommor. Oavsett hur det är med den saken så är det en växt som undulaterna gärna äter. Blåbärsris är roligt att tugga på och leka med och innehåller en hel del c-vitamin.

Detta är inte rekommenderat 

Sallad och gurka - innehåller mestadels vatten och kan vid större intag göra avföringen lös hos fåglarna.


Det finns också grönsaker som är direkt farliga för undulater:
• Avokado
• Lök
• Okokt potatis
• Rabarber



Artikel skriven av Karin Markström